Parktoren Antwerpen

Opdrachtgever:
Projectnaam:
Locatie:
Gerealiseerd:
Projectinformatie:

Blitta B.V.
Parktoren Antwerpen
Antwerpen
2014
6.300 m² Etalbond Aluminium composiet gevelbekleding

De ParkToren, blikvanger in Antwerpse skyline

De nieuwe ParkToren, een samenwerking tussen de Antwerpse bureaus ELD partnership en Studio Farris Architects in het masterplan Park Spoor Noord, is klaar voor bewoning. Op twee jaar tijd is het bouwproces afgerond en wordt de toren één van de blikvangers in het stadsvernieuwingsproject tussen ‘den Dam’ en het Eilandje.

De ParkToren bevindt zich op een unieke locatie in de stad: op wandelafstand van het MAS, het Eilandje, de Scheldekaaien en het historisch stadscentrum. Het project kadert in de metamorfose van Antwerpen-Noord en vervult daarin een scharnierfunctie. De noordgevel wordt geflankeerd door Park Spoor Noord en de aanzet van de parkhelling, die via een toekomstige voetgangersbrug de link legt met het Eilandje. In het verlengde van de De Pretstraat is noordwaarts een doorgang gepland onder de Noorderlaan naar het Kempisch Dok.

Verticale straat

De ParkToren valt op door twee kenmerken. Ten eerste is de ParkToren met een hoogte van 78 meter één van de hoogste torens van Antwerpen. Ten tweede zorgt het opvallend witte uiterlijk voor een in het oog springend baken voor het vernieuwde Noord. Het patchwork van windwerende gevelpanelen die de terrassen beschutten, geeft het geheel een gelaagd uitzicht met een spel van licht en schaduw. Het project vormt een verticale weerspiegeling van een klassieke stedelijke straat: vanaf het gelijkvloers dat een commerciële functie vervult, stapelt de toren zich op om in de hoogte ruimte te bieden aan verschillende woonvormen in de 20 bovenliggende verdiepingen.