Milieuvriendelijker voorbehandelen

Onderstaand het nieuwsbericht van onze vaste applicateur Tilcoating omtrent de verandering in hun voorbehandelingsproces:

“Per 21 september 2017 is het gebruik van Chroom 6 (zeswaardig chroom, Cr VI) verboden door Europese regelgeving (REACH). REACH is een verordening van de Europese Unie die is aangenomen om de gezondheid van de mens en het milieu beter te beschermen tegen de risico’s die chemische stoffen kunnen opleveren en tegelijkertijd het concurrentievermogen van de chemische industrie in de EU te verbeteren.

Dit is voor ons uiteraard geen nieuws. Zoals u van een betrouwbare partner mag verwachten, hebben wij hier uiteraard ruim tevoren op geanticipeerd. Reeds in 2011 hebben wij een bureau ingehuurd om een marktverkenning te doen naar alle mogelijke alternatieven. Uiteraard alternatieven die voldoen aan Qualicoat en Qualisteelcoat. Uit de enkele tientallen kandidaten die uit dat onderzoek naar voren kwamen hebben we intern een schifting gemaakt op basis van onze eisen en wensen.

Als volgende stap zijn wij daarna in overleg gegaan met de diverse leveranciers. In samenspraak met hen hebben we een testroutine opgesteld. Hiertoe hebben we in 2012 een eigen zoutsproeikast aangeschaft, zodat we intern controles uit konden voeren.

De voorbehandelingen die het meest veelbelovend waren hebben we sindsdien elk halfjaar opnieuw gemonitord. Zo zijn we van 8 initiële kandidaten teruggekomen tot 3 kandidaten, elk met twee processen. Deze 3 kandidaten gaven ruim voldoende testresultaten. Voor Qualicoat betekent dat, dat 1000 uur azijnzure zoutsproeitest vereist is.

Uiteindelijk hebben we eind april onze definitieve keuze gemaakt. Onze keuze is gevallen op een chroom 6-vrije voorbehandeling, op basis van chroom 3 en zirkonium. Deze voorbehandeling is niet belastend voor het milieu (chroom 3 komt voor in de natuur en is weinig tot niet giftig). Daarnaast gaven de testen (waaronder een zoutsproeitest tot 3000 uur) aan dat deze conversielaag niet onder hoeft te doen voor de niet meer toegestane chroom 6. De komende vakantieperiode gebruiken wij om diverse noodzakelijke aanpassingen te doen aan onze badenreeks.

Uiteraard vinden wij bij Tilcoating het milieu belangrijk. Duurzaamheid is tegenwoordig een standaard vereiste in elke moderne industrie. Naar onze opvatting betekent het woord duurzaam niet alleen gebruik maken van zo milieuvriendelijk mogelijke middelen, maar ook een totale behandeling die voor een zo lang mogelijke economische gebruiksduur zorgt. Immers, niet hoeven vervangen is ook milieuvriendelijk.

Onze stelling is altijd geweest “wat bij ons de deur uitgaat, willen wij nooit meer terugzien”. Waarmee we bedoelen dat onze kwaliteit gewoon goed moet zijn, zonder klachten. U kunt ervan verzekerd zijn dat na deze overstap, u én wij ook met een gerust hart kunnen gaan slapen. Door de vele testen die voorafgegaan zijn aan onze keuze over een vervangend product. Maar ook door onze 35 jaar ervaring, wat leidt tot een optimaal uitgekiende voorbehandelstrategie.”